۳ «اثر» از باشگاه اسپیلت در پنجمین جشنواره فیلم و گزارش‌های کوهنوردی (یادداشتی از ذ. حمیدی)

ارسال شده توسط در 8 ژانویه 2014 بدون دیدگاه | دسته بندی شده در آخرین اخبار, اخبار, مقالات و نوشته ها

این جشنواره که به همت انجمن کوهنوردان ایران پایه‌گذاری و با تلاش هیئت مدیره‌های وقت، مدیریت و اجرا شده است، در نوع خود جشنواره‌ای بی‌نظیر و تأثیرگزار در ورزش کوهنوردی است.
 

همانگونه که به خوبی واقفیم، یکی از ابعاد مهم این ورزش به ویژه در بخش رسانه‌ای، گزارش‌برنامه و فیلم‌های گوناگون کوهنوردی است که در محافل مختلف ارائه می‌شود.
 

مطمئناً عکس، فیلم و گزارش‌برنامه‌ها تنها اثر ماندگار از اجرای یک برنامه کوهنوردی است که می‌تواند برای زمانی طولانی برجای بماند و در عین حال چنانچه صحیح نگاشته و هنرمندانه عکاسی و فیلم‌برداری شود، می‌تواند به عنوان یک مستند و مرجعی ماندگار برجای بماند.
 

اکثر کوهنوردان و گروه‌های کوهنوردی (تشکیلاتی) که به یک سازمان کوهنوردی اعم از «باشگاه»، انجمن، هیئت و فدراسیون وابسته‌اند، بعد از اجرای هر برنامه‌ای گزارش آن را در سازمان مطبوع خود و در میان دوستدارانشان به معرض نمایش و نقد می‌گذارند که این امر خود باعث شکوفایی و پیشرفت این ورزش در بین علاقمندان به ویژه افرادی می‌شود که به تازگی به این ورزش پیوسته‌اند.
 

در تمام جهان، به خصوص کشورهایی که ورزش کوهنوردی در آنها رشد چشم‌گیری داشته است، جشنواره‌هایی از این دست بسیار به چشم می‌خورد که می‌تواند محلی مناسب برای به نمایش گذاشتن هنر (نوشتاری، عکاسی و فیلم‌برداری) و در نهایت محلی برای رویارویی و تقابل افکار و اندیشه‌هایی باشد که توسط ورزشکاران بافرهنگ و مسئولیت‌پذیر این رشته ورزشی، در عرصه کوهستان متولد و به منزله ظهور می‌رسد.
 

تا آنجا که به یاد داریم، هر دو سال یک‌بار این جشنواره توسط انجمن کوهنوردان ایران برگزار شده است که امسال در تاریخ ۲۶ و ۲۷ دی ماه در سالن اسوه این رویداد فرهنگی برپا خواهد شد.
 

در سال جاری ۳ اثر از اعضای این باشگاه جهت رقابت با آثار دیگر به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده است.
 

اثر اول ساخته بانوی همالیانورد کشور، پروانه کاظمی تحت عنوان «کانچن‌جونگا» است که فیلمی است که رویدادهای صعود ایشان را در سال جاری تا ارتفاع ۸۲۰۰ متری سومین قله رفیع جهان (کانچن‌جونگا ـ نپال) روایت می‌کند.
 

اثر دوم نوشتاری است از ذبیح‌ا… حمیدی تحت عنوان «127 برنامه» که مجموعه‌ای است از صعودها و برنامه‌های گوناگون که طی سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ به سرپرستی نامبرده در باشگاه کوهنوردی اسپیلت اجرا و گزارش آن بر روی سایت باشگاه منتشر شده است.
 

سومین اثر فیلم دیگری است ساخته همنورد گرامی نصرت‌ا… طریقی که حاوی چندین فیلم کوهنوردی است با عنوان «داستان‌های من با اسپیلت» که در سال ۱۳۹۲ توسط نامبرده تهیه و تدوین گشته است.
 

از آنجایی که برپایی این جشنواره‌ها برای سازمانی مردمی چون انجمن کوهنوردان ایران با صرف هزینه‌های (مالی و غیرمالی) بسیاری روبرو است، شایسته است تمام کوهنوردان آزاد و گروه‌های کوهنوردی، به ویژه «کوهنوردی مستقل» کشور سعی نمایند با همکاری و مشارکت مستمر خود در این جشنواره در برگزاری هرچه بهتر و پربارتر آن نقش به سزایی ایفا نمایند تا پنجمین دوره این جشنواره به یکی از برجسته‌ترین و به یادمادنی‌ترین آنها تبدیل شود.

در این دوره شرکت هفت گوهر حمایتگر اصلی (مالی) جشنواره می باشد.


 

*****


توضیحی درخصوص مجموعه نوشتاری «127 برنامه»:
همانطور که در بالا ذکر شد «127 برنامه» عنوان مجموعه برنامه‌هایی است که طی سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ در باشگاه اسپیلت اجرا شده است. در مقدمه این مجموعه گزارش می‌خوانیم:
 

…. این مجموعه از میان حدوداً دویست برنامه‌ای انتخاب شده که در آن سال‌ها اجرا و توسط نگارنده سرپرستی گردیده است.
این گزارشات هم‌اکنون در سایت باشگاه اسپیلت به نشانی www.espilat.com با عنوان «برنامه‌های هفتگی» دسته‌بندی می‌باشد.
بسیاری از این برنامه‌ها همراه نقشه و مختصات جغرافیایی (منطقه و قله) منتشر شده است. ولی از آنجایی که هدف اصلی از انتشار این گزارش‌ها بر روی سایت باشگاه راهنمایی صعود قله‌ها نبوده است، اکثراً به طور خلاصه و مختصر نگاشته شده‌اند.
لازم به ذکر است اکثر گزارش‌های کامل این برنامه‌ها به همراه نقشه و مختصات جغرافیایی، عکس و همینطور اطلاعات ضروری دیگر در آرشیو دفتر باشگاه (به شکل سنتی و نوشتاری) موجود هست که در صورت نیاز یک سازمان کوهنوردی و یا هر فرد علاقمندی، با کمال میل در اختیارشان قرار می‌گیرد.
تعداد بیشتر این مجموعه را برنامه‌های کوهنوردی و صعودهای قلل تشکیل داده که در چهار فصل سال اجرا شده است. ولی بعضاً گزارش‌برنامه‌های در زمینه «غار»، «جنگل» و «کویر» نیز در این مجموعه به چشم می‌خورد که البته تعدادشان اندک است…………

 

در این قسمت باهم نگاهی به فهرست این مجموعه برنامه‌ها خواهیم داشت:
 قله کرکس /  قله مهرچال / جنگل ابر / قله الوند / کویر حاج‌علی‌قلی /  قله امیری / قله شهباز از مسیر شمالی / قله کندر / قله قوچ / قله بارو  / قله قلعه دختر / قله گل زرد / قله سرکچال / قله توچال از مسیر یال شمالی (ایگل) / کویر نجم‌آباد (نظرآباد) / غار اسک / قله بینالود / قله دنا (حوض دال) / قله پهنه‌حصار / جنگلپیمایی سنگ‌چال به دیوا (آمل) / قله هم‌هن / قله کلاهه / قله جانستون / قله سماموس / قله دماوند از مسیر یال جنوبی / قله خشچال / قله علم‌کوه / قلل کلون‌بستک و سرکچال / قله خرسنگ / قله توچال از مسیر یال شمالی (ایگل) / قله دماوند از مسیر یال شمالی / قله چپکرو / قله آتشکوه / قلل ناز و کهار / قله کرگز / قله منار / قله نی‌زوار / قله سی‌چال از مسیر آهار / قله شاه‌علمدار / قله توچال از مسیر شهرستانک / کویر لوت (کلوت‌ها) / جنگل‌پیمایی سوادکوه به سد البرز / قله ریزان / کویر ریگ جن / قله کاسونک / قله خوان‌کهار / قله خوراسان‌کوه / قله روته / قله آهنگرک / قله آبک / قله ورجین / قله پیرزن‌کلون / کوهپیمایی روستای کلوگان به روستای امامه / قله تزرجان (برفخانه) / قله کافره / قله سیاه‌غار و پرسون از مسیر افجه/ قله شاه‌معلم / قله جنگلی عباسعلی (کمرپشت) / قله گرچان / قله سبلان ازمسیر (نرمال) شمال‌شرقی / ۹ قله علم‌کوه (لشکرک ـ خرسان ـ و …) / کوهپیمایی ارنگه به واریان / قله آزادکوه / قلل اشتران‌کوه (گُلگُل ـ گَلگَهر ـ سَمبُران) / قله ناظر کوچک / قله وروشت / قله هرزه‌کوه / قله هفت‌خوان / قله کُرماکوه / قله شاه‌دژ / کویر مرنجاب / کویر دق‌سرخ / قله شاه‌کرم / قله خرسنگ / قلل ناز و کهار / قله توچال از مسیر یال شمالی (شکرآب) / قله کرکس / قله برفانبار / قله شاهوار / قله تفتان / قله نِرو (خرونرو) / قله سهند / قله ارفعه‌کوه / قله ساد / قله زرشکی / قلل زردکوه (دوزرده ـ شاه‌شهیدان ـ کلونچی) / قله دماوند از مسیر یال غربی / قله کمان‌کوه / قله آلانه‌سر / قله پاشوره / قله شاهان‌کوه / قله چنگیزچال / قله ناظر بزرگ / قلل خلنو / قله دماوند از مسیر یال جنوب‌غربی (چال‌چال)/ / قله سه‌کوزان / جنگلپیمایی پاشاکلا به امامزاده قاسم / جنگلپیمایی سوادکوه به ساری / قله سیاه‌غار / کویر عروسان به جندق / پیمایش دریاچه حوض‌سلطان / قله ساکا / گرده و قله آزادکوه (زمستانی) / قله و دهلیز شرقی اسپیلت‌ها / غار بورنیک / قله هزار / قله یخچال / قله سَرخِنی / قله سرخاب / قلل قره‌داغ و اسب‌گیرون / قله زرینه‌کوه / قله سیالان / غار دانیال / قلل توچال، شاه‌نشین، بازارک و لوارک / قله چپکرو (بازگشت از دشت لار) / قلل جانستون و خرسنگ / قله شاه‌البرز / قله گل‌زرد (مسیر جنوبی به شمالی) / قلل هرم داغ و سبلان / قلل کاسونک، شیورکش، پیرزن‌کلون و هم‌هن / قله دماوند از مسیر یال شمال غربی (سرداغ) / کوهپیمایی شهرستانک به درکه / قله جنگلی درفک / کویر طُرود / قله بُزابُن / قلل سیاه‌بند و دارآباد / قله شهباز از مسیر جنوبی /
 

به نظر می‌رسد این مجموعه نوشتاری بتواند گوشه‌ای از فعالیت‌های مستمر و منظم اعضای باشگاه اسپیلت در سال‌های گذشته را منعکس کند و شاید این یک «خداقوت» برای همه آن عاشقانی باشد که در این مدت ما را همراهی کرده و اکنون یا در جمع یاران باشگاه حضور دارند و یا به هر دلیل ما را ترک کرده‌اند.
 

مطمئناً ارزش هر باشگاهی به اعضای آن وابسته است که با فعالیت‌های خود علاوه بر پیشرفت‌های شخصی ، در بالا بردن ارتفاء سطح باشگاه مطلوب خود نیز نقش به سزایی ایفا می‌کنند.
 

امید است در سال‌های آتی بتوانیم مجموعه‌ای پربارتر و باارزش‌تری از این مجموعه (۱۲۷ برنامه) در اختیار جامعه کوهنوردی قرار دهیم تا در امر «اطلاع‌رسانی و رسانه‌ای» که یکی از مهم‌ترین رسالت‌های یک باشگاه پویا است کوشا و فعال باشیم.


    ذبیح‌ا… حمیدی
    مؤسس و مسئول باشگاه اسپیلت
    18 دی ماه ۱۳۹۲

 

دیدگاه خود را بیان کنید