هر هفته یک برنامه: این بار گزارش صعود قله ی سماموس (رامسر) ۱۴ و ۱۵ خرداد ۸۹

ارسال شده توسط در 7 ژوئن 2010 ۹ دیدگاه | دسته بندی شده در اخبار, گزارش برنامه های اجرا شده باشگاه

سماموس در گویش مازندران به معنای کوه آسمانی ست. این کوه مانند جزیره ای است که جنگل های بسیاری آن را احاطه کرده اند. این جنگل ها تا ارتفاع حدود ۲۰۰۰ متر پیشروی کرده اند و از آنجا به بعد این سبزی و چمن زارها هستند که جای درختان جنگلی را می گیرند. در ارتفاع ۳۰۰۰ متر به بعد هم صخره و سنگ و یال و برف چال های فصلی اند که صعود این قله را هرچه زیباتر و متنوع تر می کنند.

این کوه منبع حیات و زندگی اهالی روستاهای بی شماری ست که چون فرزندانی به این کوه متصل شده اند و از منابع فراوان آب و خاک و هوای آن بهره مند می گردند. زیبایی های جادوگونه این کوه، سحر انگیز و رویایی ست، به ویژه زیبایی های مسیری که تیم ۱۴ نفره ی ما در آن روز پیمود. مسیر طولانی دشت جواهر دشت به قله ۳۷۲۰ متری سماموس و بازگشت به منطقه تاریخی و با اصالت اشکورات برای تیم ما خاطره ای فراموش نشدنی شد که یادآوری اش در سال های آینده خالی از لطف نخواهد بود.

صبح جمعه ۱۴ خرداد ۸۹ ساعت ۶ طبق قرار قبلی در روستای خیاط محله از توابع کلاچای(رامسر) از مینی بوس باشگاه پیاده شدیم. گذراندن یک شب در مینی بوس آن هم در ترافیک جاده ی چالوس کمی خسته مان کرده بود، ولی با ورود به منطقه زیبای شمال و استشمام هوای فرح بخش و صبحگاهی آن، دیدن امواج آرام دریای خزر در یک شفق(گرگ و میش) بهاری ذوق و شوق یک کوهپیمایی طولانی را در وجودمان بیدار کرد.

ارتفاع این محل کمی پایین تر از سطح دریا بود. قرار بود تیم ما مسیر حدودا ۲۵ کیلومتری خاکی و صعب العبور جواهردشت را توسط جیپ هایی  که آنجا آماده بودند طی کند. جاده ای که واقعا جیپ رو بود و هیچ اتومبیل دیگری قادر نبود آنجا عرض اندام کند.

ساعت ۸ صبح از دشت بسیار زیبای جواهر دشت صعود را شروع کردیم، هوا بهاری بود و لکه ای ابر در آسمان وجود نداشت. مسیر صعود روی یالی تقریبا صخره ای بود که به خط الراس می رسید. در ساعت ۲ بعد از ظهر همه ۱۴ نفر به قله رسیدیم. بعد از عکاسی و کمی استراحت از مسیر جنوبی قله به سمت منطقه سر سبز لَپاسَر سرازیر شدیم. لپاسر منطقه ای یلاقی ست که متأسفانه مانند بیشتر مناطق ییلاقی مشهور دیگر توسط گردشگران بی آموزش و بی مسوولیت دچار نابودی و اضمحلال شده است. متأسفانه علاوه بر آن ها تعدادی موتور سوار کراس نیز آنجا حضور داشتند که بدون توجه به مسائل زیست محیطی با صدای موتورشان مشغول ضربه زدن به روح و روان اهالی و با فشار لاستیک موتورهای شان پیکر طبیعت زیبای آنجا را مجروح می کردند. وقتی با اعتراض ما روبرو شدند گفتند که هیچ ممانعت قانونی برای جلوگیری از ورود آنها به منطقه وجود ندارد! این مسأله بسیار جای تعجب دارد.

به هر حال ساعت ۶ عصر به ادامه راهپیمایی طولانی خود پرداختیم. در ساعت ۳۰/۸ شب به اولین روستا(جورده به ارتفاع ۲۰۵۰ متر از توابع منطقه ی اشکورات) و اولین خانه آن که منزل والدین یکی از اعضای باشگاه(سرپرست برنامه ـ آقای باقر یوسفی) وارد شدیم. خوشبختانه راننده ی مینی بوس، آقای لهراسبی قبل از ما به آنجا رسیده بود. به همراه پذیرایی و مهمان نوازی خانواده ی آقای یوسفی شب بسیار دلپذیری را به صبح رساندیم. ساعت ۹ صبح سوار بر مینی بوس باشگاه شدیم تا به طرف تهران بازگردیم. حدود ۲ ساعت طول کشید تا به جاده اصلی در کنار سواحل خزر برسیم(رودسر). جاده ای طولانی که می شد طی آن مناطق سرسبز و تاریخی اشکورات را دید. این منطقه پر بار که خوشبختانه هنوز می شد اصالت خاص این مناطق را در آنجا حس کرد، با مرکزیت گرمابدشت که حدود ۴۰۰ روستای مسکونی دارد.

همان طور که کوهنوردان آگاهند در جنوب این منطقه قلل ۴۰۰۰ متری بسیاری وجود دارد. قللی مانند: خشچال، سیالان، بوزابون و… .

با صعود به قله ی سماموس و از فراز این قله می شود تمام این قلل و مناطق را به شکل پانوراما تماشا کرد. با چرخش ۳۶۰ درجه ای بر روی قله می شود پانورامایی دید که از کوه به جنگل و از جنگل به دریا و از دریا به دشت و دوباره به جنگل می رسد.

حال باید به این فکر کرد که آیا برای یک بار هم شده نباید این قله را صعود کرد؟

البته که جواب همه مان مثبت است ولی یادمان باشد که این سفر باید با رعایت مسائل زیست محیطی و کوهنوردی توام باشد. تغییراتی که در این سه دهه به نام پیشرفت و سازندگی در این کوه و کوه ها ی دیگر انجام گرفته(مانند جاده سازی و ویلا سازی)، متأسفانه تماماً در جهت نابودی آنهاست.

امید است هرچه سریع تر مسوولین به فکر پاسداری از کوه ها که از مواهب بزرگ طبیعی بشر هستند، باشند تا با سر بلندی بیشتر جواب گوی نسل های آینده ی این مرز و بوم باشیم.

گزارش از  ذ ـ حمیدی
۱۶ / ۳ / ۸۹

۹ دیدگاه to “هر هفته یک برنامه: این بار گزارش صعود قله ی سماموس (رامسر) ۱۴ و ۱۵ خرداد ۸۹”

  1. باقر یوسفی می گوید:

    ممنون از گزارش پر محتوی و بی نظیرتان و همین طور ممنون از این همه لطف و محبتی که نسبت به بنده دارید .صعود به رویایی ترین قله بر فراز خزر ( سماموس ) به همراه ۱۴ همنورد عزیز و دوست داشتنی، خاطره ای شد که شاید من تا پایان عمرم فراموشش نکنم چرا که این صعود با همه صعودهای قبلی من به سماموس خیلی فرق داشت . در ضمن از همه همنوردانی که در این صعود فراموش نشدنی شرکت و همکاری کردند نهایت تشکر را دارم .( به امید صعودهای آتی به بام خزر)

  2. محمد پورزادی می گوید:

    سلام افتخاری بود که همراه ۱۳ همنورد گرامی قله بسیار زیبای سماموس را صعود کردم و از طبیعت زیبای محیط لذت بردم از گزارش جامع آقای حمیدی هم سپاسگزارم.ولی اگر متهم به عنصر اعتراضی نشوم باید عرض کنم برنامه برگشت از روستای جورده تا تهران ۱۶ ساعت طول کشید.(فقط جهت اطلاع بود)با این حال خیلی ارادت دارم جناب استاد حمیدی بزرگوار.

  3. همنورد قدیمی می گوید:

    با سلام خدمت آقای حمیدی و تمام دوستان محترم باشگاه

    صمیمانه موفقیت خانم سوارانی را تبریک عرض میکنم به حق که لیاقت موفقیت را داری .

  4. کیان عارفی می گوید:

    مسئول باشگاه اسپیلت .
    با سلام
    قله سماموس جزئی از استان گیلان میباشد و در حقیقت بام استان گیلان میباشد . نه جزئی از استان مازندران.
    میتوانید برای پی بردن به این مهم به نقشه تقسیمات استانی و یا google earth مراجعه کنید .
    اصلاح کنید.
    متشکرم.

  5. احسان می گوید:

    با سلام
    قله سماموس مرتفع ترین قله گیلان بوده که در شهرستان رودسر قرار دارد و روستای خیاط محله در منطقه سیاهکلرود شهرستان رودسر واقع شده است.
    لطفا اصلاح نمایید.

  6. محمد باقرقربانپناه می گوید:

    باسلام و خسته نباشید به تمامی دست اندرکاران باشگاه کوهنوردی که باعث نشاط و شادابی هرچه بیشتر جوانان آن مرز بوم می شودو توانستن را می توان در رفتن به بلندای کوه های سماموس ثابت کرد امید وارم که همیشه پایدار واستوار همچون سماموس باشید باتشکر اینجانبانمحمد باقر قربان پناه وابراهیم ارشدی پور از کیش

  7. همنورد می گوید:

    با سلام، تشکر بابت گزارش جذاب و کامل شما به امید خدا اوایل آبان ماه قصد صعود به قله سماموس و بازدید از منطقه را داریم. با توجه به نزدیکی به ایام عاشورا و تاسوعا و رسوم محلی مردم منطقه، بازدید از چه روستایی را پیشنهاد میکنید؟

    پیشاپیش تشکر

    ………………….

    پاسخ :

    باسلام و سپاس از تماس‌تان

    متأسفانه در این زمینه هیچگونه اطلاعاتی نداریم.

  8. همنورد می گوید:

    با سلام و تشکر از گزارش کامل و جالبتون،
    آیا از جاده دره اشکورات اتوبوس میتونه رد بشه؟ اگر بله، انتهای جاده اتوبوس رو کدوم روستاست و آیا از قله به اون روستا مسیر مشخصی وجود داره؟
    پیشاپیش تشکر.

    ……….
    پاسخ:

    آقای همنورد با سلام؛
    به دلیل طولانی بودن سئوالاتان پاسخ به همه آنها در این مجال امکان پذیر نیست.
    درصورت تمایل می توانید همه روزه بعدازظهرها به جزء پنجشنبه و روزهای تعطیل در باشگاه حضور یافته و پاسخ این سئوالات و سوالات احتمالی دیگر را از مسئول باشگاه دریافت نمایید.
    با تشکر

  9. حسن یگانه چاکلی می گوید:

    با سلام،عرض ادب و خسته نباشید خدمت دوستان محترم باشگاه اسپیلت.
    صعود به بلند ترین قله باشکوه گیلان بسیار خاطره انگیز است.شرح خاطرات شیرین صعود گروه اسپیلت مرا به وجد آورد تا بار دیگر خود را در آغوش گرم این کوه سرفراز ببینم، و به یاد آورم هنگامه غروب آفتاب آن صعود فراموش نشدنی که بر بلندای این کوه نظاره گر دره های مه گرفته پیرامون آن بودم،و قلل مرتفع دیگر از جمله بزاکو(بزابن)،شاه سفید کوه،خشه چال،نفتچاک و گون کل(کفن کل)را به زیبایی مشاهده نمودم.غیر قابل توصیف است.فقط شما و دیگر کسانی که قدم در این فضای آسمانی گذاشته اید می دانید آن چه را که در این نوشتار می آید.
    سال ۷۷ بود که جهت تکمیل مطالب کتاب “جغرافیای تاریخی اشکور” به تنهایی موفق به فتح قله سماموس شدم و شب را در این مکان در یک سرمای جانفرسا به صبح رساندم.سپس به لپاسر رفتم و پس از عکس برداری از سیاه چشمه و نقاط دیگر
    پس از عبور از سورچومه رجه و قهوه خانه مخروبه آقای میرزا علی مختاری،از اهالی با صفای روستای تکامجان، خود را به روستای تکامجان و سپس چاکل رساندم.
    در پایان ضمن تشکر فراوان از دوستان باشگاه اسپیلت به ویژه دوست عزیز همولایتی،آقای یوسفی،یادآوری می شود که کوه سرفراز سماموس ،بلند ترین قله گیلان،با ارتفاع ۳۶۲۰ متر در بالا ترین منطقه گردشگری روستای جواهردشت واقع شده است که خود یکی از آبادی های کوهستانی گیلان به شمار می رود.از اینرو ذکر آن در ردیف کوه های رامسر صحیح نیست و مستندات و نقشه های جغرافیایی نیز این را اثبات می کند.پایدار باشید.با سپاس مجدد-حسن یگانه چاکلی

دیدگاه خود را بیان کنید