گزارش برنامه صعود قله زرشکی(۹۴،۶،۲۷)
*مقدمه*
دشت لار از پدیدههای استثنایی طبیعت ایران است که در البرز مرکزی قرار دارد . طول این دشت به حدود ۳۵ کیلومتر و عرض آن بین دهها و صدها متر، متغیر است.
کوهها، رودخانهها و اراضی وسیعی در این منطقه وجود دارد که همگی جذابیتهای فراوانی را برای اهالی این سرزمین مهیا نموده است. استفاده بیمورد و افراطی از این منطقه معضلی است که باید در ابتدای سخن به آن توجه نمود هرچند عمده این منطقه به پارک ملی لار مشهور است و توسط سازمان محیط زیست کشور محافظت میگردد ولی وجود جادهها و ساخت و سازها و همچنین تأسیسات سد لار و هجوم گردشگران و شکارچیان و ماهیگیران قانونی و غیر قانونی خطریست که همواره این منطقه را از لحاظ زیست محیطی تهدید و در معرض نابودی (در درازمدت) قرار داده است.
وجود فراوان دام در اراضی وسیع این دشت پدیدهایست که مطمئناً در سالهای آتی صدمات جبران ناپذیری را در حوزههای زیست محیطی ، گیاهی و جانوری در دشت لار به دنبال خواهد داشت.
امیدوارم تمام کسانی که به نحوی از این پدیده تابناک طبیعت ایران بهره میبرند به ویژه مسئولین به فکر آینده و زنده نگه داشتن این دشت زیبا ، پربار و وسیع کشورمان باشند.
*کوهشناسی دشت لار و کوه زرشکی*
همانطور که در بالا ذکر شد ؛ کوههای فراوانی در اطراف این دشت قرار گرفته است که در پی این گزارش به راههای ورودی این دشت و قلههای مهم اطراف آن اشاره مینمایم که از لحاظ کوهنوردی مهم و قابل توجهاند:
۱- طول این دشت شرقی-غربیست که ورودی اصلی آن با اتومبیل( شرقی) از منطقه پلور (جاده هراز) است . رودخانه اصلی این دشت به لار مشهور است که از ورود رودخانههای فرعی فراوانی تشکیل شده است که در نهایتاً به سد لار میریزند.
۲- انتهای این دشت ، دره لار واقع است که یالهای شمالی آن به قلل سینهزا و پالان گردن و یالهای جنوبی آن به قلل خرسنگ و جانستون ختم میشود.
از انتهای این دره میتوان به قله خلنو بزرگ صعود نمود.
۳- یکی از راههای ورودی این دشت گردنه «افجه بَشم»است که از منطقه لواسان کوچک و دشت هویج و از سمت شمالی وارد لار میشود(البته بدون جاده و پیاده).
یالهای شمالی قلههای پرسون ، ریزان ، آتشکوه ،مهرچال ، پیرزن کلون و شیورکش در نهایت به دشت لار ختم میشوند.
۴- راه ورودی دیگر این دشت به وسیله اتومبیل از گردنه (قوچخانه) از لواسان بزرگ (جاجرود) انجام میگیرد و از منطقه کمردشت به دشت لار میرسد. در غرب این گردنه قله فیلزمین و در شرق آن قله پاکبود و در نهایت قله گل زرد قرار دارد.
۵- دره سفیدآب در شمال این دشت ، راه ورودی دیگریست که مسیر صعود قله چپکرو است . در بین این مسیر گردنهای به نام «قو»واقع است که به دره یالرود و منطقه بلده مازندران میرسد.
۶- راه ورودی «تهران از مسیر فشم – گرمابدر و جاده خاکی خاتون بارگاه به گردنه یونهزا»از مسیرهای دیگر دستیابی به دشت لار است.
در گذشتهای نه چندان دور قرار بود جادهای از گرمابدر (تهران) به یالرود (بلده) احداث شود که خوشبختانه این امر میسر نشد ولی آثار مخرب و بجا مانده آن در حوالی گردنه یونهزا – دشت لار و دره سفیدآب – گردنه قو و دره یالرود (بلده) همچنان پابرجاست.
۷- چشمه معدنی و منطقه زیبای دیوآسیاب از دیگر جذابیتهای دشت لار برا یکوهنوردان است . از این منطقه میتوان به قلل دو خواهران و کوه نمک صعود نمود.
۸- دشت ورارو در شمالشرقی دشت لار واقع است که راه ورودی آن قبل از ورودی سد لار میباشد(یکی از زیباترین مناظر جبهه غربی قله دماوند را میتوان از ورارو به نظاره نشست). از دشت ورارو میتوان به قلل ورارو و سه سنگ و همچنین به گردنه مشهور سرداغ دماوند صعود کرد.
۹- یالهای شرقی قلل کافره و کاسونک نیز به دشت لار بعد از چشمه مشهور دوبرار میرسد که از همین نقطه قابل صعود میباشند.
۱۰- دو قله زیبای آسمانکوه و زرشکی در شمال دشت لار از دیگر قلههای قابل صعود کوهنوردان است.این دو قله در امتداد هم قرار دارند و توسط یالی به هم متصلاند.
**شرح حال صعود ما:
ساعت ۷:۳۰ از گردنه یونهزا به طرف دشت لار حرکت کردیم (ارتفاع ۳۱۵۰ متر)
ساعت ۱۰:۳۰ بعد از خوردن صبحانه در کنار چشمه زیبای دوبرار به حرکت ادامه دادیم (ارتفاع ۲۶۵۰ متر) بعد از دور زدن آسمانکوه از دره« اَلـَرم»به اول یال صعود قله زرشکی رسیدیم و ادامه مسیر دادیم و در نهایت بین ساعت ۱۳ تا ۱۴ به قله زرشکی به ارتفاع ۳۶۰۰ متر دست یافتیم.(بازگشت به گردنهیونهزا حدود ساعت ۱۸بود).
وضعیت هوا ابری و مه آلود توأم با ریزش باران پراکنده بود.
جزئیات مسیر صعود را میتوانید در همین سایت و از گزارش مورخ ۱۳۹۱،۳،۵ اینجاملاحظه فرمایید.
باید یادآوری کرد در گزارش قبلی مسیر صعود و فرود ۴۵ کیلومتر ذکر گردیده بود که بدینوسیله با اندازهگیری مجدد ۳۵ کیلومتر صحیح است.
با تشکر فراوان از آقای محمدتقی غلامی (عضوباشگاه اسپیلت)که با اتومبیل خود در دشت لار قسمتی از مسیر برگشت را برایمان تسهیل نمود و تعدادی از همنوردان را از مسیر گردنه قوچخانه به تهران منتقل کرد .
اعضای شرکت کننده در برنامه :
خانمها: داداشی – یکتا – مهاجر- نامنی – اردانی
آقایان: حمیدی(سرپرست) – رضا خلیلآبادی – منفردزاده – غلامی – شاکری – کاویانی(عکاس) – بیک محمدی – قبادی – طوطی(پزشک) – وزیری – جهانبخش – قاسمی – جمشیدی – ذوالفقار – بیدمشکی و عضو جدید محمدحسین الهیاری
میهمان برنامه : پیام کشاورز
گزارش سایت از : ذبیحاله حمیدی
گردنه یونهزا (ارتفاع ۳۱۵۰ متر)
دشت لار و قله آسمانکوه در هالهای از مه
ابتدای دره اَلـَرم(قله زرشکی سمت راست)
قله زرشکی – ارتفاع ۳۶۰۰ متر
سپتامبر 19th, 2015 at 7:04 ب.ظ
درود به همه همنوردانم.امیدوارم روز خوبی را سپری کرده باشید.
همواره سرافراز برفراز باشید.
سپتامبر 20th, 2015 at 7:42 ق.ظ
با عرض سلام
ضمن عرض تبریک و خسته نباشید خدمت دوستان،در گزارش برنامه قسمت شرح صبحانه ارتفاع چشمه ۲۶۵۰ بود. فکر کنم نیاز به اصلاح داره
با تشکر
……………
پاسخ :
با تشکر از دقت نظرتان .
اصلاح شد.
سپتامبر 20th, 2015 at 9:01 ق.ظ
عرض سلام خدمت همه همنوردان.از دیدن زیبایی های دشت زیبای لار لذت بردم.امیدوارم همیشه بر فراز باشید.
سپتامبر 20th, 2015 at 9:53 ق.ظ
در یک روز عالی، در هوایی مطبوع، همراه دوستانی بی نطیر، ساعاتی رویایی رقم خورد.
با آرزوی توفیق روز افزون برای همنوردان عزیز
سپتامبر 20th, 2015 at 12:00 ب.ظ
با آرزوی سلامتی و تندرستی برای تمامی دوستان عزیز امیدوارم از این صعود زیبا در این منطقه بکر و دیدنی لذت برده باشید؛همچنین تشکر ویژه از آقای حمیدی برای نوشتن این گزارش جامع و مفید که اطلاعات کوه شناسی دقیق و خوبی رو مطابق همیشه برای تمامی کوهنوردانی که قصد فعالیت در این منطقه رو دارند مهیا میکنند…
همیشه سلامت و بر فراز باشید.
…………..
پاسخ :
حسین عزیز
به انتظارت به درگاه کوه ایستادهایم…
سپتامبر 21st, 2015 at 9:19 ق.ظ
درود بر اسپیلت ، حرفه ای و منظم
سپتامبر 21st, 2015 at 10:39 ق.ظ
جا داره از زحمات آقای غلامی تشکر کنم. خیلی زحمت کشیدند و لذت برنامه رو دوبرابر کردند.
تشکر تشکر
سپتامبر 21st, 2015 at 10:42 ق.ظ
اسم منو چرا در اعضای شرکت کننده ننوشتید؟؟؟
LOL
………..
پاسخ:
سلام؛
با پوزش اصلاح شد.
ژوئن 20th, 2020 at 10:19 ب.ظ
با سلام و درود
احتراما در توضیحات تصویری که ذکر شده نمای شمالی قله کافره
خواستم عرض کنم که قله کافره از جاده خاکی گرمابدر منتهی به تنگه یونه زا به هیچ عنوان قابل رویت نیست و تنها در صورتیکه روی خط الراس منتهی به قله کاسونک قرار بگیرید این قله قابل رویت خواهد بود
موفق و موید باشید
می 21st, 2022 at 6:51 ب.ظ
با درود فکر کنم این قله کمر دشت باشه
آگوست 26th, 2024 at 8:43 ق.ظ
با سلام این مسیر قله کمرپشت هست
سپتامبر 4th, 2024 at 4:28 ب.ظ
با درود به نویسنده این گزارش
برای تهیه هر گزارش برنامه ای لازم است که نویسنده در مورد منطقه و قله مورد نظر اطلاعات کامل داشته باشد، چون هدف از تهیه و ارائه گزارش ، در اختیار قرار دادن اطلاعات دقیق و کاملی از قله مورد نظر و شرایط و چالشهای صعود میباشد و مثلما در غیر این صورت نتیجه ای جز گمراه کردن خوانندگان و ایجاد خطر برای آنان در بر ندارد
متاسفانه در مورد این گزارش ، اصل قضیه یعنی نام قله مورد صعود اشتباه است و البته اشتباهات ، تناقضات و کمبودهای بسیار زیاد دیگری نیز در گزارش وجود دارد
قله مورد بحث قله کمر دشت است که صعود شده و قله کوه زرشکی در ضلع شمال شرقی این قله قرار دارد و هیچ خط الراس و مسیر مشترکی با این قله ندارد
لطفا گزارش را تصحیح بفرمایید تا بیش از این دیگران به اشتباه و چالش نیافتند
تهیه چنین گزارشاتی برای گروه کوهنوردی اسپیلت و جناب آقای حمیدی گرامی شایسته نیست