مقاله منتور قسمت اول “کنراد آنکر”

ارسال شده توسط در 22 ژوئن 2020 بدون دیدگاه | دسته بندی شده در مقالات و نوشته ها

 

منتور قسمت اول

” کنرادآنکر” (متولد ۱۹۶۲، ۵۸ ساله)

از کوهنوردان و سنگنوردان و ماجراجویان نامدار و مشهور آمریکایی است.

تالیف و ترجمه: محمد اسماعیلی

 

” کنراد آنکر” آلپنیستی است که سال های طولانی تلاش های شاخصی در صعود به قلل بلند جهان و گشایش مسیرهای گوناگون در هیمالیا و دیگر قلل بلند جهان را در کارنامه اش دارد اما در ۱۹۹۹ با کشف پیکر “جرج مالوری” کوهنورد شهیر انگلیسی که در ۱۹۲۴ در گام دوم، کمی پایین تر از قله اورست ناپدید شد به شهرت رسید. بعد از آن این کوهنورد حرفه ای سه بار اورست را صعود کرد در عین حالیکه کاپیتانی تیم “نورث فیس “را بعهده داشت، در اکسپدیشن های متعددی از نشنال جئوگرافیک هم شرکت کرد و موضوع فیلم همنورد طولانی مدت کوهنوردش “جیمی چین” درفیلم کوه مرو (۲۰۱۵) شد تا آرزوی “منتور” فقید خود را که روزگاری “کنراد” از او بسیاری از شیوه های صحیح کوهنوردی را آموخته بود برآورده کند.

 

کنراد آنکر بعنوان یک منتور و مربی در اکسپدیشن های مختلف بسیاری از کوهنوردان را زیر بال و پر خود گرفت و کوهنوردان جوان و علاقمند بسیاری را با دنیای کوهنوردی حرفه ای آشنا کرد و او که خود روزی تحت نظر مربی اش با فنون کوهنوردی آشنا شد خود به یک مربی و منتوری بدل شد که همه کسانی که در اکسپدیشن ها با او همراه می شدند در مورد صعود مسیری که او اظهار نظر می کرد همگی با دقت به گفته هایش توجه می کردند چون او از باری از تجربه و دانش عمیق در کوهنوردی برخوردار بود.

جزییات دو اکسپدیشن او را در فیلم کوه” مرو” با جیمی چین و “رنان ازتورک” دو همراهش را بسیاری دیده ایم. برای “کنراد آنکر” بازگشت سالم به خانه حائز اهمیت بود بطوریکه که در اولین اکسپدیشن به کوه مرو در حالیکه با قله فقط ۱۰۰ متر فاصله داشتند بخاطر شرایطی که میتوانست حادثه ساز شود همنوردانش را مجاب کرد که به پایین بازگردند و به این شکل اکسپدیشن به پایان رسید.

 

لیست فراوانی از صعودهایی در هیمالیا، پاتاگونیا، آنتارکتیکا (جنوبگان)، یوسمیتی و کانادا وجود دارد که در آنها گشایش مسیر داشته است.

🔹 نورث فیس کمپانی مشهور وسایل و تجهیزات کوهنوردی و طبیعت در سن ۲۱ سالگی اسپانسر ” کنراد آنکر” شد و این حمایت سال ها ادامه داشت، در ۲۰۱۶ در سن ۵۴ سالگی “آنکر” در تلاش برای صعود به “لوناگ ری” بلندترین قله صعود نشده در هیمالیای نپال بهمراه کوهنورد فقید “دیوید لاما” در ارتفاع بالای ۶۰۰۰ متر دچار سکته قلبی شد و با اصرار و کمک دیوید لاما و با دشواری در حالیکه راپلینگ برایش کامل دشوار بود به بیس کمپ پیشرفته رسید این در حالی بود که لب هایش بیحس شده بود و درد شدیدی در ناحیه دست چپ داشت سپس بسرعت با هلی کوپتری که بیس کمپ پیشرفته رسید به کاتماندو برای جراحی انتقال یافت. او مبتلا به سکته قلبی”ویندو میکر” شده بود که در آن ال- آ-د) شریانی که خون تازه به قلب می رساند ۱۰۰ درصد بسته شده بود، با عمل آنژیوپلاستی کرونری اورژانسی، استنتی در شریان “LAD” او قرار دادند سپس با توصیه پزشکان از کوهنوردی در ارتفاعات بالا کناره گیری کرد اما همچنان به فعالیت هایش ادامه می دهد.

 

او می گوید:
کل جراحتی که در کل کوهنوردیم داشتم فقط یک جابجایی در انگشت شست و عفونتی بود که از گزش کنه بود، در عین حال هر ۱۸ ماه یکبار سرماخوردگی داشتم، اما سکته قلبی زندگی و کارم تغییر داد.

 

🔹 در سال ۲۰۱۸ “آنکر” از سرپرستی اکسپدیشن های “نورث فیس” بعد از ۲۶ سال کنار کشید و جایگاه او را در حال حاضر کوهنورد و اسکی باز آمریکایی” هیلاری نلسون” بعهده دارد.

در عین حال “کنراد آنکر” از برنامه های از قبل طراحی شده اکسپدیشن های کوهنوردیش را لغو کرد ،بدین ترتیب حمله قلبی “آنکر” را مجبور کرد به کار و زندگی به شیوه جدیدی نظر بیفکند و برای یکی از بزرگترین و حرفه ای ترین کوهنوردان جهان توصیه شد که کوتاه بیاید و دست از تلاش بردارد، او در حال حاضر کوهنوردی می کند ولی دیگر در اکسپدیشن های ارتفاعات بالا شرکت نمی کند.

 

🔸” کنراد آنکر” می گوید: همیشه سرشار از انرژی و یک “ADHD” کامل (بیش فعال) هستم اما در مورد شرایط قلبم باید محدودیت های خودم را بشناسم وپا را گلیم خود درازتر نکنم چون مسئله خانواده ام هم مطرح است. با توجه به اینکه او به چم و خم کار در کوهنوردی طی سال های متمادی آشناست دست از تلاش هایش در مسیرهای مختلفی که شامل ارتفاعات بالای کوهستان نیستند راهنمای گروه های کوهنوردی مخصوصا جوانان میشود که قرار است با اصول ابتدایی کوهنوردی، صخره نوردی و یخ نوردی آشنا شوند و در عین حال جایی که او میتواند انرژی اش را تخلیه کند و مسلما فقط کوهستان است که زمین بازی او برای دهه های متوالی بوده است.

 

🔸” کنراد آنکر” اگرچه اکسپدیشن ها را به سخترین قله ها هدایت نمی کند اما بعنوان معاون “مرکز کوهنوردی خومبو” که از پایه گذارانش بود فعالیت می کند و این محل مدرسه ای کوهنوردی در بیس اورست است که برای آموزش شرپاها و کوهنوردان تاسیس شده است و او درصدد گسترش آن است.
اگرچه “آنکر”مقالات و متنوعی درباره کوهنوردی نوشته است اما در صدد نوشتن کتاب های جدید است و هدف اصلی اش اینست که بعنوان “منتور” برای نسل آینده کوهنوردان تلاش کند.

 

او می گوید: امروز می خواهم چشم و گوش کوهستان باشم تغییراتی که من در کوهستان دیده ام از حد تصور بالاست، یخچال خومبو در اورست (منطقه ای یخی در نزدیکی بیس کمپ اورست) به هیچوجه شباهتی با ۲۰ سال پیش ندارد. پایین آمدن سطح برف و آب شدن یخ ها در این منطقه دقیقا به شما میگوید که در دنیا واقعا چه اتفاقی در حال رخ دادن است.

بعنوان عضو پرشور و صریح “زمستان های ما را محافطت کنید، فعال است و این ارگانی غیر انتفاعی برای محافظت از آب و هواست.
با وجودیکه مانند قبل نمی تواند کوهنوردی کند، اما می گوید با در نظر گرفتن محدودیت هایم تا حد ممکن از کوهستان لذت می برم.

 

***

” زندگی و فعالیت های کنراد آنکر “
کنراد آنکر” در مرکز کالیفرنیا درست در نزدیکی پارک یوسمیتی در مزرعه ای که به خانواده اجداد پدریش از زمان هجوم برای یافتن طلا تعلق داشت پرورش یافت و بزرگ شد.

🔹 مادر “کنراد” از اهالی درسدن آلمان بود و با پدرش که کارمندی از سوی دولت آمریکا در آلمان بود درست بعد از جنگ آشنا شد و ازدواج کرد.
ابتدای فعالیت “کنراد آنکر” ابتدا در دیواره های گرانیتی یوسمیتی کالیفرنیا بود و سپس قبل از اینکه به چهره ای شاخص و درخشان در دیواره های بلند تبدیل شود به دیواره های یخی هیمالیا روی آورد.
صعود شاخص در دیواره دست نیافتنی کوه مرو (شارک فین) که بسیاری از بزرگترین کوهنوردان جهان را در مقابل عظمتش به زانو در آورده بود و اجازه لمس قله را به کوهنوردی نداده بود سرانجام توسط سه کوهنورد سمج و تکنیکی (کنراد آنکر،جیمی چین و رنان ازتورک) به زانو در آمد و اجازه داد که تاج پادشاهی صعود به این قله دست نیافتنی را بر سرشان بگذارند و نامشان بعنوان اولین صعود کنندگان قله” مرو ” ،قله ای از صخره و یخ در هیمالیای هند در کتابهای گینس ثبت شود.

(قابل ذکر است که فیلم مرو با کارگردانی جیمی چین جزییات دو اکسپدیشن این سه کوهنورد را به نمایش می گذارد و با دوبله فارسی در کانال باشگاه اسپیلت قرار داده شده است.)

لینک تلگرام :
https://t.me/espilat/1818

” کنراد آنکر” صعودهای متعددی به قله های متعدد جهان داشته است که در بیشتر موارد بعنوان لیدر کوهنوردان عمل کرده است.

 

🔹در سال ۱۹۹۹در اکسپدیشن اسکی آمریکایی شیشاپانگما در تبت از یک سقوط بهمن عظیم جان سالم بدر برد، اما همنورد طولانی مدتش آلکس لوه و فیلمبردار “دیوید بریجز” جانشان را از دست دادند، نجات “آنکر” به این دلیل بود که ناخودآگاه در مسیر برعکس سقوط بهمن حرکت کرد و این باعث نجاتش شد آنکر با وجود دو دنده اش شکسته، جراحت در سر و دررفتگی شانه مشکل جدی ای نداشت با حضور سریع نیروهای امداد و نجات و سرعت عمل “نورث فیس” بعنوان اسپانسر دراین حادثه بسیار باارزش بود البته این مشکلی است که ما در ایران و در کوهستان سالها بخاطر کندی و فقدان سرعت عمل نیروهای امداد و نجات هوایی با وسایل پیشرفته مشکل ساز شده است و کوهنوردانی که می توانستند نجات یابند جان خود را در کوهستان از دست دادند.

🔹 حضور سریع کوهنوردان و نیروهای امداد و نجات در شرایط بحرانی در کوهستان های ایران قابل تقدیر است و در مورد اخیر در ایران در قله سرکچال و درگذشت “حسین صادق زاده” از امیدهای درخشان کوهنوردی ایران و عدم حضور بموقع نیروهای امداد هوایی در لحظات ابتدایی حادثه کاملا مشهود است و همنورد دیرینه اش که ناطر سقوط بهمن بود به هیچوجه نمی توانست در آن شرایط بحرانی کاری از پیش ببرد و عقل سلیم حکم می کرد که دو کوهنورد جوان دیگر که بی تردید در آن شرایط بحرانی دچار شوک شده بودند به محل امنی برساند، تصور اینکه در آن شرایط همنورد “حسین صادق زاده”چه آشوبی در سر داشت و چه رنجی را متحمل شد را می توان پس از مرگ “آلکس لوه” در شیشاپانگما درک کرد چون سال ها “کنراد آنکر” با غم مرگ نزدیک ترین دوست و همنوردش دست و پنجه نرم کرده و می کند، حقیقتا توان آدمی در لحظاتی اینچنینی تا چه حد محدود است و فریادها و اشک یاس و نا امیدی تسکینی بر تراژدی نخواهند بود.
با حضور سریع نیروهای امداد هوایی در محل و با سرپرستی ۲۰ساعته توسط کنراد آنکر عملیات امداد برای یافتن دو کوهنورد ثمری نداشت البته عملیاتی دشوار درعمق برف ۶متر بود.

 

اما ۱۷ سال بعد در ۲۷ آوریل ۲۰۱۶ ، دو کوهنورد حرفه ای “یولی استک “و دیوید گوتر” در مسیر خود با پیکرهای دو کوهنورد که بعلت گرمایش زمین از برف بیرون آمده بودند مواجه شدند و با تماس با “کنراد آنکر “، جنیفر لوه-آنکر” و فرزندانشان برای شناسایی به محل پرواز کردند و پیکر ها به پایین برای مراسم سوزاندن منتقل شدند.

از “آلکس لوه”، سه فرزند باقی ماند ،همسرش جنیفر که یک هنرمند و ماجراجو و نویسنده است بعد از دوسال پس از مرگ آلکس لوه با “کنراد آنکر” که همواره در خدمت خانواده نزدیکترین دوستش بود و با علاقه ای که مابین آن دو بوجود آمد با هم ازدواج کردند و فرزندان آلکس لوه تحت سرپرستی “آنکر” قرار گرفتند.

 

***

فراموشم نکن “Forget me not”
کتاب “جنیفر لوه-آنکر که داستان زندگی و عشق به آلکس لوه و مرگ او و ادامه زندگیش با کنراد آنکر، برنده جایزه ادبی در ۲۰۰۸ شد. نام کتاب از گل فراموشم نکن گرفته شده است.

 

🔹در ۲۰۱۱ موفق به اولین صعود استثنایی شارک فین در کوه مرو به اتفاق جیمی چین و رنان ازتورک شد.

در سال ۲۰۱۲، “آنکر” سرپرست “اکسپدیشن آموزشی اورست ” با همکاری “نورث فیس”، نشنال جئوگرافیک، مایو کلینیک، دانشگاه مونتانا بعنوان سومین صعود به اورست شد البته این بار با استفاده از اکسیژن کمکی، افرادی که او را در این اکسپدیشن همراهی می کردند:

🔸 کوری ریچاردز، سام الیاس، کریس اریکسون، امیلی هارینگتون، فیلیپ هندرسون، دکتردیوید لاکنسون، هیلاری اونیل.

🔸 “تیم مایو”: دکتر بروس جانسون،لاندون باست، درک کمپل، امینه ایسا، “ساپورت بیس کمپ”: اندی باردون، تراویس کورتوتس،آنجین هردون و مکس لوه بودند.

🔸 ” کنرادآنکر” در عین حال مقالات و نوشته های متعددی در زمینه کوهنوردی دارد که برای مثال یکی از آنها کتابی است تحت عنوان: کاشف گمشده که درباره کشف پیکر مالوری در اورست در ۱۹۹۹ نوشته شده است.

 

***

فیلم هایی که “کنراد آنکر” در آن شرکت داشت:

۱- ماجراجویی آنتارکتیک شاکلتون (۲۰۰۱)

۲- روشنایی هیمالیا (۲۰۰۶): در بلندیهای هیمالیا مردمانی زندگی می کنند که از بیماری آب مروارید در رنجند، در فیلم ورزشکاران “نورث فیس” شامل آنکر با چشم پزشکان نپالی و آمریکایی برای مطالعه و کمک به بیماران تا ارتفاع ۶۴۰۰ متری در کوهستان همراهی می کنند.

۳- غم پایان ناپذیر (۲۰۰۷): فیلم مستند “اچ دی تی وی” با همکاری”نورث فیس “و راش اچ دی ساخته شد. در اکتبر ۱۹۹۹، آلکس لوه کوهنورد اسطوره ای، کنراد آنکر و دیوید بریجزدر هیمالیای تبت با سقوط بهمن مدفون شدند، آنکر در شرایطی قرار داشت که از مرگ نجات یافت، اما نجات او با غم و گناه نجات یافته از این حادثه همراه بود. و او سختی بزرگی داشت که باید با این حادثه کنار می آمد،در ماههای بعد از این تراژدی، او برای تسکین بیوه آلکس لوه و فرزندانش در کنار آنها بود تا با این تراژدی بزرگ کنار بیایند.

(نگارنده بعد ازحادثه درگذشت حسین صادق زاده هیمالیانورد ارزشمند در سقوط بهمن در سرکچال وپس از گزارش حسین قربان نژاد کوهنورد پرتوان و دوست و همنورد حسین صادق زاده، با بانوی بی بدیل و هیمالیانورد از اعضای باشگاه اسپیلت تماس داشتم، او از دردی که همنورد همیشگی اش و خانواده اش خواهند کشید صحبت میکرد ونگران بود …)

هنگامیکه با واژه (بازمانده از تراژدی در کوهستان) آشنا شدم دریافتم که همنوردانی که دوستانشان را در کوهستان از دست می دهند بهمراه خانواده کوهنورد درگذشته، غم و رنج عظیمی را به دوش خواهند کشید که درک لحظات آن برای دیگران تصور ناشدنی است و التیام ترومای این گونه تراژدی ها نیاز به زمان دراز و روانشناسی و تراپیست خواهد داشت.

درحال حاضر کوهنوردان ،صخره نوردان و اسکی بازان که تحت حمایت شرکت “نورث فیس” هستند و با توجه به قدم های مثبتی که “نورث فیس” در این زمینه برداشته است و با استخدام تراپیست های روانشناس به همنوردان و خانواده های بازمانده تراژدی برای کاهش آلام و رنج آنها با از دست دادن عزیزشان در حادثه کوهستان یاری می رسانند.

امری که در کشور ما ایران هم باید به آن توجه ویژه ای مبذول شود در عین حالی که بدنه کوهنوردی ایران این مهم را وظیفه خود بدانند، فدراسیون کوهنوردی، وزارت ورزش و دیگر ارگان های دولتی و خصوصی می تواند بطرق مختلف با برگزاری تجمعاتی برای درک عمیق جامعه کوهنوردی ایران تمام تلاش خود را بکار ببندند تا این مسئله مهم در کشور ما هم جا بیفتد، باید در نظر داشت که ورزشکاران ایرانی که کوهنوردی، صخره نوردی و بخ نوردی یا اسکی کوهستان را بصورت حرفه ای انجام می دهند، اسپانسرهای قدرتمندی همچون “نورث فیس” “رد بول” و تعداد زیادی از شرکت های قدرتمند را که در شرلیط دشوار به یاریشان بشتابند را ندارند و وظیفه جامعه کوهنوردی ایران است که در شرایط خطیر آستین ها را بالا بزنند.

اینکه بعد از اینگونه تراژدی ها بعضی از افراد شرلوک هولمز وار بدنبال مقصر می گردند و در لابیرنت بی انتهای دادگاه ها بدون حصول نتیجه ای خود را گرفتار می کنند تجربه اثبات کرده است جز افسردگی و سرخوردگی چیزی بهمراه نداشته است، عقل سلیم حکم می کند بعد از اینگونه تراژدی های فراموش ناشدنی و غمبار جامعه کوهنوردی وظیفه و هم و تلاش خود را برای کاهش آلام بازماندگان این تراژدی ها انجام دهد و برای جلوگیری ازتکرار قصور احتمالی در زمان مناسب در آن مورد متمرکز شود.

۴- مستندرویای وحشتناک (۲۰۱۰ ) از “آیمکس” و به کارگردانی آنتونی گیفن است که از فیلم های مشهور کوهنوردی است که داستان زندگی جرج مالوری کوهنورد و کاشف انگلیسی را به تصویر میکشد که در ۱۹۲۴ در زمانیکه درصدد صعود به قله اورست بود با همنوردش آندره آیروین در پایین تر از قله اورست ناپدید شدند و سرانجام توسط “کنراد آنکر”در ۱۹۹۹، پیکر “جرج مالوری” کشف شد.

۵- مرو” (۲۰۱۵)، فیلمی مستند به کارگردانی جیمی چین و همسرش درباره دو اکسپدیشن “کنراد آنکر” و دو همنوردش درباره اولین صعود به مسیر “شارک فین” در کوه مرو در هیمالیای هند است.

۶- فیلم ماجرای پارک های ملی (۲۰۱۶ ): یک مستند کوتاه از “آیمکس”درباره خدمات پارک های ملی است.

۷- “لوناگ ری” فیلمی مستند به کارگردانی هلینگر درباره تلاش “کنراد آنکر” و” دیوید لاما” برای تلاش صعود به قله “لوناگ ری” است. (این قله سرانجام توسط دیوید لاما در ۲۰۱۸ بصورت انفرادی برای اولین بار صعود شد.)

 

***

 

” جوایز “

🔸۲۰۱۰- جایزه دیوید -آ-براور (انجمن آلپاین آمریکا)
🔸۲۰۱۶- میخ طلایی: جایزه یک عمر دستاورد- مجله کلایمبینگ
🔸۲۰۱۷- دریافت دکتری افتخاری از دانشگاه “یوتا”
🔸۲۰۱۸- جایزه یک عمر دستاورد جک رابرتز- فستیوال “کودی.اچ.وای” ۳۰خرداد ۱۳۹۹

 

۳۰خرداد ۱۳۹۹

دیدگاه خود را بیان کنید