شرح برنامه و گزارش کامل عملیات امدادو نجات در یال شمالی دماوند ـ ۱۳۹۱٫۱۱٫۲۲

طبق جدول برنامه‌های رسمی باشگاه کوهنوردی اسپیلت (زمستان ۱۳۹۱)، برنامه صعود زمستانی قله دماوند از مسیر یال شمالی از عصر روز چهارشنبه ۱۳۹۱٫۱۱٫۱۸ با اعزام ۶ نفر (با دو نفر غایب) به منطقه آغاز شد.
 

روز پنجشنبه این تیم تا ارتفاع ۳۵۰۰ متری صعود کرده، شب‌مانی اول را در همان مکان انجام دادند.
 

روز جمعه تیم تا ارتفاع حدود ۴۲۰۰ صعود و شب‌مانی دوم را انجام دادند.
 

روز شنبه صعود تا ارتفاع ۵۱۰۰ متری و شب‌مانی سوم.
 

در همان روز یک نفر از اعضای تیم (حمید محمودی) به دلایل شخصی و با اجازه سرپرست اقدام به صعود قله نموده، به پناهگاه دوم (۴۷۵۰ متری) بازگشته و روز بعد به ناندل می‌رسد.
 

صبح روز یکشبنه بعد از حرکت تیم جهت صعود قله، یک نفر از اعضا به نام محمدرضا جزایری، دچار مشکل تنفسی شده، از ادامه مسیر بازمی‌ماند. سپس سرپرست برنامه (محمد رهبری) او را به همراه رضا خلیل‌آبادی به طرف پایین بازگردانده و دو نفر باقی‌مانده (غلامرضا امین و مهران دهخدایی) به همراه خود ایشان موفق می‌شوند در همان روز قله را صعود نموده، از مسیر جنوبی اقدام به فرود نمایند و بعد از شب‌مانی در پناهگاه بارگاه سوم (ارتفاع ۴۲۰۰ متری) روز بعد به تهران بازمی‌گردند.
 

و اما محمدرضا جزایری به هنگام فرود متأسفانه تعادل خود را از دست داده، ۳۰ متر سقوط می‌نماید که پس از برخورد با چند سنگ از ناحیه کتف و کمر دچار صدمه شده، از حرکت بازمی‌ماند.
 

همراه ایشان، رضا خلیل‌آبادی که از کوهنوردان باتجربه، قوی و عضو سابق تیم ملی کوهنوردی صعودکننده به قله ۷۰۰۰ متری پاسوپیک پاکستان می‌باشد، همنورد خود را به تنهایی امداد نموده، ایشان را به پناهگاه دوم (۴۷۵۰ متری) می‌رساند.
 

در داخل پناهگاه چادر را نصب کرده و اقداماتی چون تجویز مسکن، تهیه آب، خوراندن مایعات و گرم کردن مصدوم، جیره‌بندی سوخت، غذا و دارو را انجام داده و بیشتر پوشاک گرم خود را در اختیار مصدوم قرار می‌دهد.
 

ایشان بعد از استقرار مصدوم و امداد اولیه، در ساعت ۱۶:۰۰ با اینجانب تماس گرفته و شرح ماجرا را اعلام می‌دارد.
 

پس از آن بنده با مسئولین هیئت کوهنوردی استان تهران، مسئولین هلال‌احمر، مسئولین گروه‌ها و باشگاه‌های کوهنوردی استان تهران و اعضای هیئت رئیسه باشگاه کوهنوردی اسپیلت تماس گرفته، جلسه‌ای را در ساعت ۱۰:۰۰ شب در محل باشگاه تشکیل دادیم.
 

در این جلسه حدود ۳۰ نفر از سازمان‌های یاد شده حضور داشتند که در نهایت ۶ تیم به شرح زیر جهت آغاز عملیات امداد و نجات انتخاب شدند:
–    تیم اول (مستقر در ناندل) جهت سرپرستی: ذبیح‌ا… حمیدی (سرپرست) به همراه حسین قربان‌نژاد (عضو باشگاه اسپیلت و مالک منزل ییلاقی در ناندل، محل استقرار تیم)، آقایان جزایری و ابراهیمی از بستگان محمدرضا جزایری
–    تیم دوم: مستقر در دفتر باشگاه اسپیلت به سرپرستی پیشکسوت گرامی جناب آقای کیومرث بابازاده به همراه خانم‌ها زینب داداشی و ساقی محمودی از اعضای باشگاه اسپیلت
–    تیم سوم: اولین تیم کوهنوردی اعزامی به منطقه با ترکیب حمید سنجری (سرپرست) از باشگاه دماوند، علی نصیری از باشگاه تهران، وحید طهوری از باشگاه دماوند، ابوالفضل زمانی از باشگاه تهران
–    تیم چهارم: دومین تیم کوهنوردی، متشکل از اعضای باشگاه اسپیلت، غلامرضا خلیل‌آبادی (سرپرست)، رامین منفردزاده، باقر یوسفی، حامد تفضلی و علی بلوچی (پزشک)
–    تیم پنجم: سومین تیم کوهنوردی، متشکل از پرستو ابریشمی (سرپرست)، کورش نگهبان و ابوذر جببرئیلی از باشگاه دماوند
–    تیم ششم: تیمی به سرپرستی مجتبی جراحی، مسئول تیم امداد و نجات هیئت شمیرانات به همراه چند تن از اعضای گروه کوهنوردی همت شمیرانات
تیم اول و دوم بلافاصله در ساعت ۱۲:۰۰ شب تهران را ترک نموده و در ساعت ۳:۳۰ بامداد به روستای ناندل رسید.

 

در بین راه با هماهنگی قبلی و با مراجعه به پایگاه هلال احمر پلور، وسایل مورد نظر مانند برانکارد، آتل (جلیقه) و گردن‌بند ویژه مصدومین و مقداری دارو را تحویل گرفتند.
 

در ناندل، بعد از استقرار در منزل قربان‌نژاد، تیم اول به سرپرستی حمید سنجری در ساعت ۴:۰۰ صبح با وجود هوای بسیار سرد حرکت خود را آغاز نمودند.
 

تیم دوم کوهنوردی (اعضای باشگاه اسپیلت) در ساعت ۷:۰۰ به ناندل رسیده، بلافاصله به طرف پناهگاه اول جهت پشتیبانی تیم اول حرکت کردند.
 

تیم سوم کوهنوردی به سرپرستی پرستو ابریشمی در ساعت ۱۰:۰۰ صبح به ناندل رسید و آماده حرکت شدند.
 

یک ساعت قبل از آن (۹:۰۰ صبح) با هماهنگی قبلی که صورت گرفته بود و در کمال ناباوری بالگردی در اطراف قله دماوند مشاهده شد.
 

سرپرست تیم هلال احمر، دکتر بهروز مقدسی که در بالگرد حضور داشتند با تماس به بنده اعلام نمودند قصد دارند با قرار گرفتن بالگرد در فاصله ۵ متری سطح زمین، دو نجات گر به شکل پرشی، در کنار پناهگاه دوم در ارتفاع ۴۷۵۰ متری پیاده نمایند و پس از آن مصدوم مورد نظر را با استفاده از «وینچ» به داخل بالگرد انتقال دهند.
 

این عملیات که حدود دو ساعت به طول انجامید، خوشبختانه با موفقیت کامل انجام گرفت و دو نجات گر در پناهگاه دوم یال شمالی دماوند پیاده شده، با کمک رضا خلیل‌آبادی توانستند محمدرضا جزایری (مصدوم) را به داخل بالگرد انتقال داده و مستقیماً به بیمارستانی در تهران برسانند.
 

پس از شنیدن این خبر و خوشحالی تمام تیم‌های امدادی مستقر در منطقه و تهران، فشار و استرس اصلی به پایان رسیده، تیم‌های حاضر در منطقه به طرف پایین حرکت نمودند. با تیم چهارم کوهنوردی که در جاده هراز بودند تماس گرفته شد و پایان عملیات به آنها اعلام گردید.

(لازم به ذکر است از طریق دفتر باشگاه اسپیلت در همان روز چند تیم دیگر برای اعزام به منطقه تجهیز شده بودند.)
 

از پناهگاه دوم، رضا خلیل‌آبادی با حمل ۲ کوله بزرگ به همراه نجات گر هلال احمر (محمد خادم) بعد از ۲ ساعت خود را به پناهگاه اول در ۳۸۰۰ متری رسانده به همراه تیم مستقر در آنجا به طرف ناندل بازگشتند.
 

تیم‌های دوم و سوم نیز پس از پیوستن تیم اول به آنها، به طرف روستا بازگشتند.
 

در این بین دکتر مقدسی به همراه نجات گر دیگری به نام مصطفی عباسی که ساعاتی قبل در انتهای دشت ناندل از بالگرد پیاده شده بودند، با ما تماس گرفته و اعلام کردند در حال رسیدن به ناندل هستند.
 

در نهایت در ساعت ۶:۰۰ عصر تمامی نفرات تیم‌های مستقر در منطقه که ۲۰ نفر بودند، در محل استقرار تیم در ناندل حضور یافته، بعد از کمی استراحت به طرف تهران بازگشتند.
 

حسن ختام زیبای این عملیات میهمانی کوچکی بود که از طرف خانواده جزایری به صرف شام در رستوران کوهستان پلور (امیر محمدپور) در همان شب برپا گشته و بدین ترتیب عملیات به پایان رسید.
 

باید اذعان کرد عملیات هوایی موفقی که انجام گرفت، به نظر من منحصربه‌فرد و قابل تقدیر است. با صحبت‌هایی که با دکتر مقدسی (سرپرست این تیم) صورت گرفت، دریافتم سازمان هلال احمر موفق به تجهیز تیمی به نام «ایثار» شده است که کاملاً تیمی حرفه‌ای و جدی است و حدود ۲۰ نجات گر آموزش دیده در اختیار دارد که شبانه‌روز (بدون دریافت وجهی) آماده ارائه امدادهای هوایی در کوهستان‌ها و مناطق طبیعی کشورمان هستند. به گفته دکتر مقدسی، خلبان این بالگرد کاپیتان گودرزی، یکی از ماهرترین خلبانان بالگرد ویژه حوادث هوایی می‌باشد که در این عملیات نقش بسیار مهمی ایفا نمودند.
 

ما کوهنوردان که سالهاست دغدغه امداد و نجات در کوهستان را داریم، امیدواریم از این پس با حمایت همه سازمان‌ها، تیم ایثار بتواند روزبه‌روز به اعضا و امکانات خود اضافه نموده و خدای ناکرده با سهل‌انگاری مسئولین روبرو نشود و همچنان در سراسر کشور گسترش یابد، زیرا نیاز به وجود چنین تیمی نه تنها برای جامعه کوهنوردی بلکه در تمامی حوادث کاملاً الزامی و ضروری است.
 

در پایان ضمن تشکر صمیمانه از تمامی نفراتی که نامشان در بالا ذکر شد، مایلم از دیگر همنوردانی که به صورت تلفنی و یا حضوری ما را در این امر یاری و همراهی نمودند، تشکر و قدردانی نمایم:
آقایان (به ترتیب حروف الفبا):
پرویز امرائی (مدیرعامل باشگاه دماوند)، امیر ایستکی (از مدرسان هلال احمر) ، مجید درودگر (مربی کوهنوردی)، عباس رنجبری (هیمالیانورد)، رضا زارعی (از مسئولین فدراسیون کوهنوردی)، … شجاعی (رئیس هیئت کوهنوردی مازندران)، دکتر شجوئی (معاونت سازمان هلال احمر)، … صالحی (مسئول خانه کوهنوردان ناندل)، محسن عبدلی (رئیس اسبق هیئت کوهنوردی استان تهران)، کاوه کاشفی (رئیس هیئت کوهنوردی استان تهران)، محمدرضا کفاش (دبیر هیئت کوهنوردی استان تهران)، دکتر حمید مساعدیان (رئیس هیئت کوهنوردی شمیرانات)، سعید میرجلالی (مدیرعامل باشگاه تهران)، محمود میرنوری (از مسئولین خانه کوهنوردان تهران)، محمد نادریان (رئیس هیئت مدیره خانه کوهنوردان تهران)، محمود نظریان (مسئول گروه کوهنوردی بهمن)، مهدی نظری (نجات گر سوم در بالگرد) پیمان یاوری (از مسئولین هلال احمر)، خانم منصوره رجبلو (از اعضای باشگاه تهران) و کاپیتان گودرزی به همراه خدمه پرواز بالگرد، مسئولین گروه های کوهنوردی پارس خودرو – سایپا – کارگران… و تمامی همنوردان، دوستان و اعضای صمیمی باشگاه کوهنوردی اسپیلت.

    گزارش سایت از: ذبیح‌ا… حمیدی
    1391.11.25

ناندل ـ تیم اول ـ از راست به چپ: ابوالفضل زمانی ـ علی نصیری ـ حمید سنجری ـ وحید طهوری

 

تیم دوم ـ اعضای باشگاه اسپیلت و خانواده جزایری (عکاس: رامین منفردزاده)

 

تیم سوم ـ از راست به چپ: ابوذر جبرئیلی ـ پرستو ابریشمی ـ کورش نگهبان

 

سه نفر از تیم هلال احمر ـ از راست به چپ: مصطفی عباسی ـ دکتر بهروز مقدسی ـ محمدخادم

 

۱۷ دیدگاه to “شرح برنامه و گزارش کامل عملیات امدادو نجات در یال شمالی دماوند ـ ۱۳۹۱٫۱۱٫۲۲”

  1. حسین می گوید:

    باتشکر از همه امدادگران و همنوردان عزیز که در این عملیات شرکت کردند. امیدوارم که شاهد اینجور حوادث نباشیم.

  2. gholamreza khalilabadi می گوید:

    باسلام به کلیه همنوردان لازم می داندم از طرف خودم وتمامی اعضائ باشگاه کوهنوردی اسپیلت از اقای حمیدی مسئول باشگاه قدردانی وسپاسگزاری نمایم .ما شاهد بودیم که ایشان از ساعتی که باخبرشدندوتا پایان عملیات به جرات می توانم بگویم نیم ساعت هم بطور مداوم نخوابیدند.

  3. ساقی محمودی می گوید:

    زبانم قاصره از شرح دیدن وفاق تمامی عزیزان در این حادثه .
    با تمام وجود این شعر سعدی را لمس کردم :
    بنی آدم اعضای یکدیگرند
    که در آفرینش ز یک گوهرند
    چو عضوی به درد آورد روزگار
    دگر عضوها را نماند قرار

  4. شاه محمدی می گوید:

    دروووووود و سپاس بر همه این عزیزان . سلامتی و موفقیت این دوستان آرزوی ماست و امیدوارم که شاهد این حوادث نباشیم .

  5. رامین شریف زاده می گوید:

    آرزو دارم این همدلیها و هم یاریها در جامعه کوهنوردی کشور تداوم و استمرار داشته باشه و اعضا خانواده کوهنوردی کشور به دور از تنشها و حاشیه های بی ارزش به موفقیت و دوستیها بیندیشند ……
    بدانیم که تنها دوستیهاست که میماند…
    تشکر و خسته نباشید به همه عزیزان .

  6. بهمن 22 می گوید:

    تیم ما بعنوان تنها تیم حاضر و ناظر در منطقه حضور داشت که چند انتقاد را لازم میدانم که اشاره کنم : ۱)شخصی که از ناحیه کمر آسیب دیده اند و همنوردشان قله را صعود نکردند و بدلیل آسیب دیدگی برگشتند که همنورد شخص مصدوم از طریق موبایل به دیگر همنوردان که در فاصله ای جلوتر بودند خبر میرسانند ولی گویا صعود قله برایشان مهم تر بوده است که سوال بنده این است که آیا با وجود شخصی مصدوم نباید همنوردانش از رفتن به قله انصراف میدادند که حتی یکی از آنها به ما گفت که ازحتما از جنوبی برگردین چون دوست ما از ناحیه کمر آسیب دیده ۲) شخص مصدوم اصلا خونریزی نداشت و ادم نیز نشده بود چون ما یک شب کامل در جانپناه ۴۸۰۰ در کنارشان بودیم ولی گویا اخبار منتشره چیز دیگری را خواهان است ۳) وجود امداد هوایی کاری بسیار ارزشمند است اما در جبهه جنوبی که دیر رسیدن این امداد موجب گردید شخصی که دچار خونریزی شده بود جان خود را از دست بدهد در صورتیکه اگر شخص مصدوم که تا پناهگاه ۴۸۰۰ خودش راه آمده بود با کمک دیگر همنرردانش که به قله رفته بودند میتوانست به پایین تر هم بیاید و آسیب شخص فقط در حد کوفتگی بود همین …. ولی امداد هوایی برای جبهه جنوبی لازم بود

  7. ذبیح اله حمیدی می گوید:

    ذبیح اله حمیدی می گوید :

    ضمن تشکر از تماس شما با سایت باشگاه اسپیلت درخصوص مطالبی که در بالا اشاره کردید باید اعلام کنم :

    ۱٫ در مورد سئوال اول باید متذکر شد از زمانی که تیم دو نفره (رضا خلیل آبادی و محمدرضا جزایری ) از تیم اصلی جدا شدند تا روز بعد هیچ گونه تماسی بین آنها برقرار نبوده است . مطمئنا چنانچه سرپرست برنامه از وقوع این حادثه مطلع می شد ، می باید از صعود قله صرف نظر کرده ، از مسیر شمالی اقدام به فرود می کرد .

    ۲٫در مورد “خونریزی” و “ادم ” (مصدوم – محمدرضا جزایری) در هیچ یک از گزارشات رسمی باشگاه اسپیلت به آن اشاره ای نشده است و شایعه ای بیش نیست . ایشان طی این حادثه فقط از ناحیه کتف چپ و کمر آسیب دیده اند.

    ۳٫ در مورد شدت حادثه باید عرض کنم متأسفانه مصدوم مورد نظر از ناحیه کمر دچار آسیب جدی شده است که در حال درمان و مداواست و مطمئن باشید چنانچه امداد هوائی صورت نمی گرفت ، امداد زمینی بسیار با مشکل روبرو بود و احتمالا منجر به آسیب نخاعی در مصدوم می شد.

    ۴٫ در مورد تیم امداد هوائی هلال احمر باید بدانید ( بالگرد ، کاپیتان، خدمه پرواز ، سرپرست ، پزشک و نجات گران تیم ) در روز قبل و در امداد مسیر جنوبی نیز عینا (همین افراد) حاضر بودند که متأسفانه به دلایل مختلف نتوانستند به موقع عملیات امداد و نجات را انجام دهند . مطمئنا برای چنین اشخاصی که بعضا افرادی نوع دوست ، عاشق و کاملا حرفه ای هستند ، تفاوت بین هویت و محل حادثه دیدگان بی معناست و برای آن ها فقط شرایط فنی و جوی مهم و ملاک تصمیم گیری می باشد که متأسفانه در حادثه مسیر جنوبی ، آن شرایط مهیا نبوده ولی خوشبختانه در مسیر شمالی تمام شرایط دست به دست هم داد و موجب آن شد که عملیات هوایی هلال احمر با موفقیت کامل به پایان رسد.

      پیروز و برفراز باشید 

  8. mehran می گوید:

    ba arze salam be bahman 22,
    ۱) kasi ke mikhad nazar bede bayad jor’at dashte bashe khodesho mo’arefi kone 2) bayad kamelan az ghazie etefagh oftade ba khabar bashe 3) man mehran dehkhoda hastam jozve time damavand bodam vaghti be masire jonobi residim be ma khabar dadn in etefagh oftade 4) lotfan eshtebah digaran ra motale’a nakoni. mamnon

  9. محسن می گوید:

    زبان قاصر از این همه خوبی و همدلی
    به امید اینکه همیشه بدون حادثه در کنار هم باشیم

  10. روابط عمومی باشگاه کوهنوردی تهران می گوید:

    با سلام
    انشالله شاهد چنین حوادثی در عرصه کوهنوردی نباشیم. و به امید سلامتی تمامی کوهنوردان به ویژه حادثه اخیر دماوند و عرض تسلیت به بازماندگان مرحوم مهدور در حادثه جنوبی
    سرفراز باشید

  11. مسعود می گوید:

    به بزرگان کوه و باشگاه اسپیلت لطفا برنخورد! اما حتی در کوه هم پارتی بازی وجود دارد . مقایسش کاملا با حادثه جبهه جنوبی ( آقای اسلامشهری که به دلیل عدم امداد رسانی و ممانعت از پرواز هلی کوپتر فوت کردند ) و حادثه ایی که برای اسپیلت در جبهه شمالی و با آن امداد رسانی فوق العاده قوی افتاد مشهود است !
    در باشگاه های حرفه ایی همچون اسپیلت کار کردن این مزایا رو هم داره دیگه !

  12. karamifar می گوید:

    آقای مسعود، با سلام؛

    لطفاً جهت برطرف شدن هر نوع سوءتفاهم، مطالب ارسال شده در تاریخهای ۲۳، ۲۵ و ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۱ به همراه دیدگاه خوانندگان و پاسخ آنها که بر روی همین سایت منتشر شده است را با دقت مطالعه و در صورت قانع نشدن، مستقیماً با مسئول باشگاه تماس بگیرید.

    با تشکر

  13. فاطیما می گوید:

    سلام وخداقوت به همنوردان عزیزباشگاه واقعابهتون افتخارمیکنم که همچنین تیم قوی وخون گرم ومهربونی دارید امیدوارم که حال اقای محمدرضا جزایری خوب باشه وروبه بهبود باشن واقعاازصمیم قلب براشون نگران شدم براشون ارزوی موفقیت وسلامتی میکنم امیدوارم که حالشون خوب بشه وتوصعودهای بعدی موفق باشن.بااروزوی موفقیت خدانگهدار

  14. بهاره می گوید:

    سلام… منم خیلی به کوهنوردی علاقه دارم ولی متاسفانه وقتش رو ندارم…
    امان از دست اون دکتر… ایشون بچه ی کوهستان هستن. وسط زمستون هم میره کوهنوردی… همگی موفق باشید.

  15. عملیات امداد و نجات در جاده هراز | دانلود سریال 94 می گوید:

    […] شرح برنامه و گزارش کامل عملیات امدادو نجات در یال شمالی… […]

  16. عملیات امداد و نجات در جاده هراز - روتوس می گوید:

    […] شرح برنامه و گزارش کامل عملیات امدادو نجات در یال شمالی… […]

  17. حسین می گوید:

    سلام و آرزوی تندرستی برای همه دوستان کوهنورد و عزیزان امدادگر. جناب دکتر بهروز مقدسی از بستگان پدری بنده هستند و دارای شخصیت بسیار متواضعی هستند و باعث افتخار هست که ایشان تمام زندگی خودشون را وقف امداد و نجات در لباس مقدس هلال احمر کرده اند. با آرزوی توفیق و تندرستی برای همه ایثارگران امداد و نجات

دیدگاه خود را بیان کنید